Fluoryzujące kijanki badają czystość wody
1 stycznia 2010, 11:54Dzięki zmodyfikowanym genetycznie kijankom naukowcy z University of Wyoming są w stanie badać czystość wody z uwzględnieniem ważnego parametru: dostępności biologicznej trucizn.
Majowie korzystali z bieżącej wody
31 grudnia 2009, 19:16Archeolodzy badające miasto Palenque sugerują, że Majowie potrafili wykorzystywać i kontrolować ciśnienie wody. Niewykluczone, że mieli fontanny i toalety spłukiwane bieżącą wodą.
Rozmiar (opuszek) ma znaczenie
30 grudnia 2009, 02:51Dlaczego kobiety są przeważnie bardziej wrażliwe na dotyk od mężczyzn?
Niski cukier przeszkadza w prowadzeniu
28 grudnia 2009, 12:14Przepytując grupę 452 dorosłych kierowców z cukrzycą, dr Daniel J. Cox i zespół z Virginia Health Sciences Center dowiedzieli się, że aż 52% ankietowanych co najmniej raz doświadczyło podczas spadku poziomu cukru we krwi problemów z prowadzeniem auta, niekiedy powodując nawet wypadki (Diabetes Care).
Sposób na tanie i szybkie sekwencjonowanie
24 grudnia 2009, 11:31Naukowcy z Uniwersytetu Bostońskiego opracowali metodę sekwencjonowania DNA pozwalającą na uniknięcie amplifikacji, czyli namnażania materiału pobranego do badania. To ogromny krok naprzód, ponieważ można w ten sposób pominąć niezwykle kosztowny i czasochłonny etap procedury.
Lepsze magnesy dla Wielkiego Zderzacza
22 grudnia 2009, 13:05Naukowcy z amerykańskiego Fermi National Accelerator Laboratory kierują zespołem badaczy skupionych wokół projektu LARP, którego celem jest przygotowanie przyszłych udoskonaleń Wielkiego Zderzacza Hadronów. LARP, czyli LHC Accelerator Research Program, może pochwalić się poważnym sukcesem.
Leptyna powiązana z chorobą Alzheimera?
22 grudnia 2009, 09:32Poziom leptyny, jednego z hormonów biorących udział w regulacji tempa metabolizmu i tłumieniu uczucia głodu, jest powiązany z prawdopodobieństwem zapadnięcia na chorobę Alzheimera - uważają badacze z Boston University School of Medicine.
Krem na poziomie nano
15 grudnia 2009, 10:01W zależności od tego, czy ktoś lubi kremy i czy stosuje kosmetyki dobrej jakości, różnie opisuje, jakie są w dotyku i jaka wydaje się skóra po ich zaaplikowaniu: gładka, lepka bądź tłusta. Dla prof. Bharata Bhushana z Uniwersytetu Stanowego Ohio to jednak za mało precyzyjne, dlatego postanowił zbadać, jak krem oddziałuje ze skórą na poziomie nano i co właściwie znaczy, że staje się ona jedwabiście gładka.
Tajemnicza choroba Darwina
14 grudnia 2009, 12:23Profesor John Hayman z Uniwersytetu w Melbourne twierdzi, że odkrył, co wywoływało chroniczną chorobę Karola Darwina. Wg niego, twórca teorii ewolucji cierpiał na odziedziczony po matce zespół wymiotów cyklicznych.
Historia atmosfery zapisana w nagrobku
11 grudnia 2009, 16:40Kamienie nagrobne mogą ujawnić, w jaki sposób na przestrzeni wieków zmieniała się ziemska atmosfera i jej skład. Naukowcy już poprosili społeczeństwo o pomoc w odczytywaniu historii zapisanej w marmurze.